Focaccia med tomat og rosmarin

Focaccia på surdej med cherrytomater og rosmarin

1 brød

Focaccia er et italiensk fladt brød, der minder lidt om pizza, hvor focacciaen får lov til at hæve efter den er slået ud.

Historiker mener, at Focaccia stammer fra etruskerne fra Nord Italien før romerne eller fra oldtids Grækenland, men opskrifter, der ligner focaccia, findes i hele Europa

Focaccia kommer fra det romerske navn ”panis focacius” der betyder ”ildsteds brød”, da den blev bagt ved ildstedet.

Focaccia kan spise som snack, forret eller tilbehør.


Ingredienser

Surdej

125 g groft rugmel

125 g fuldkorns durum mel

3 dl koldt vand

 

Fodring af surdej

50 g rugmel

50 g fuldkorns durum mel

100 g tipo 00 mel

200 g vand ca. 25 °C

 

Brøddej

4 dl lunkent vand

150 g surdej

10 g gær

400 g tipo 00 mel + lidt til æltning

8 g salt

300 g manitoba mel

 

6 cocktailtomater i halve

3 kviste rosmarin

Olivenolie

Groft salt/ saltflager


Fremgangsmåde

Surdej:

Bland groft rugmel, fuldkorns durum mel og koldt vand sammen med et piskeris.

Kom fordej i en lufttæt beholder og lad det stå ved stuetemperatur i 24 timer.

 

Fodring af surdej:

Vej 150 g af fordejen. Resten smides ud eller bruges til en anden fordej.

Tilsæt rugmel, fuldkorns durum mel, tipo 00 mel og vand til den afvejede fordej og rør godt sammen.

Kom fordej i en lufttæt beholder og lad det stå ved stuetemperatur i 24 timer.

 

Brøddej:

Udrør surdej og gær i vand med et piskeris, indtil den er klumpfri.

Tilsæt tipo 00 mel og salt og rør dejen glat.

Stil dejen til side ved stuetemperatur i 45 minutter.

Tilsæt manitoba mel og ælt den godt sammen.

Stil til hævning i et lunt sted i minimum 4 - 6 timer.

Kom dejen ud på et melet bord og ælt den med lidt tipo 00 mel.

Læg dejen til hævning igen i 30 – 45 minutter.

Tag en bradepande på 22 cm x 32 cm og smør den med lidt olie.

Skrab dejen ud på bradepanden og sørg for den ligger jævnt.

Stil tildækket til hævning i 1 - 1½ time. Gerne et lunt sted ca. 25 °C.

Forvarm ovn til 220 °C.

Tag focacciaen i bradepanden frem.

Stik tomaterne ned i focacciaen.

Drys rosmarin oven på.

Drisl olivenolie oven på focacciaen.

Drys til sidst salt oven på.

Kom bradepanden med focacciaen i den nederste tredjedel af ovnen og bag i 25 minutter.

Tag focacciaen ud af ovnen og lad den køle af.