Dagmartærte

Dagmartærte


1 kage


Dagmartærte bliver også kaldt for smørkage men bliver betragtet som et wienerbrød.

Opskriften har forskellige elementer, der skal forberedes, inden man gå i gang med selve kagen, men resultatet af den hjemmelavede udgave er virkelig lækker og meget tilfredsstillende.

Den kan både spises som morgenbrød eller som eftermiddagskage.

Hvis man vil have prikken over i’et, kan kagen lunes.


Ingredienser

Vaniljecreme

2,5 dl sødmælk

2 æggeblommer

2 spsk Maizena

80 g sukker

1 tsk vaniljesukker

1 nip salt

 

Bløddej

25 g gær

2 dl mælk

80 g sukker

½ tsk salt

1 tsk kardemomme

2 æg

500 g mel

100 g smeltet og afkølet margarine

 

Mørdej

100 g margarine

150 g hvedemel

1½ spsk sukker

1 nips salt

1 æg

 

Borgmestermasse

75 g marcipan

75 g sukker

75 g stuetempereret margarine

  

Remonce

150 g margarine

150 g brun farin

2 tsk kanel

 

1 sammenpisket æg til pensling

Glasur til pyntning


Fremgangsmåde

Vaniljecreme:

Pisk æggeblommer, maizena, sukker og vaniljesukker sammen i en gryde til en jævn masse over en jævn varme. Når massen er pisket godt sammen, tilsæt mælk og pisk den i massen. (Der skal piskes grundigt hele tiden over en jævn varme, for at massen ikke brænde på).

Når massen er samlet til en creme, skal massen kog i ca. 2 minutter.

Tag gryden af varmen og hæld cremen i en skål. Læg derefter husholdningsfilm over cremen, så den rører cremen, for at cremen ikke danner en hinde.

Sæt cremen på køl.

 

Bløddej:

Smuldr gær i mælken. Pisk det ud, indtil det er opløst.

Tilsæt sukker og kardemomme og pisk det ud.

Tilsæt halvdelen af melet og rør rundt.

Tilsæt de 2 æg, resten af melet og salt og ælt det sammen.

Tilsæt det afkølede smeltet margarine og ælt i 15 – 20 minutter.

Stil dejen til hævning i 40 – 45 minutter.

 

Mørdej:

Smuldr margarine i mel, sukker og salt.

Tilsæt æg og saml dejen sammen.

Lad dejen hvile 15 – 20 minutter.

 

Remonce:

Bland alle ingredienser sammen.

 

Borgmestermasse:

Bland alle ingredienser sammen til en ensartet masse.

 

Kagen samles:

Pensl siderne på en rund springform (28 cm) med olie.

Læg bagepapir i bunden af springformet, og klip det overskydende papir væk.

Rul mørdej ud, så det passer til springform og læg dejen ned i.

Smør et lag borgmestermasse oven på.

Rul bløddej ud til et rektangel på 50 cm x 30 cm.

Smør et lag remonce oven på bløddejen.

Smør et lag creme oven på remoncen.

Rul rektanglet sammen på den lange led, så du får en roulade.

Skær ”snegle” ud af rouladen på 5 cm’s tykkelse og læg 8 snegle i kanten af springformet på skæresiden.

Læg 3 snegle midt i springformet.

Tryk sneglene lidt ud, så de røre ved hinanden.

Lad kagen hæve i 25 - 30 minutter under et klæde.

Forvarm oven på 180 °C.

Pensl kagen med det sammenpiskede æg.

Kom kagen i ovnen og bag kagen i 40 minutter.

Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af.

Pynt kagen evt. med glasur.