Fastelavnsboller med jordbærskum

Fastelavnsboller med jordbærskum


12 stykker


En fastelavnsbolle er et bagværk, der i gamle dage blev spist op til fasten, som varede fra askeonsdag til påskedag. Der er mange varianter af fastelavnsboller fra simple lukkede boller til overdådige fyldte boller, lavet af gærdej, vandbakkelse eller wienerbrød.

Her er vores version af en god, smagfuld fastelavnsbolle med jordbærskum og creme.


Ingredienser

Dej

25 g gær

1,5 dl lunkent vand

3 spsk rørsukker

2 tsk kardemomme

½ tsk salt

500 g hvedemel deles over to omgange

2 æg

150 g margarine i små tern

 

1 sammenpisket æg til pensling

 

Vaniljecreme

4,5 dl sødmælk

4 æggeblommer

3 spsk Maizena

120 g sukker

2 tsk vaniljesukker

1 knivspids salt

 

Jordbær syltetøj

500 g jordbær

300 g rørsukker

½ citron, 2 - 3 spsk saft heraf

½ tsk. vaniljesukker

 

Borgmestermasse/remonce

150 g marcipan

150 g sukker

150 g stuetempereret margarine

 

Jordbærskum

¾ l piskefløde

Jordbær syltetøj fra tidligere


Fremgangsmåde

Dej:

Smuldr gær i en skål. Tilsæt lunkent vand og sukker og pisk sammen.

Tilsæt kardemomme og salt og bland godt.

Tilsæt 250 g hvedemel og bland.

Tilsæt æg og rør kraftigt sammen.

Tilsæt 250 g hvedemel og rør kraftigt sammen.

Når melet er rørt godt ind, tilsæt margarine lidt ad gangen og ælt dejen, indtil fedtstoffet er optaget i dejen.

Lad dejen hæve i 2 timer.

 

Vaniljecreme:

Pisk æggeblommer, maizena, sukker og vaniljesukker sammen i en gryde til en jævn masse over en jævn varme.

Når massen er pisket godt sammen, tilsæt mælk og pisk den i massen. (Der skal piskes grundigt hele tiden over en jævn varme, for at massen ikke brænde på).

Når massen er samlet til en creme, skal massen kog i ca. 2 minutter.

Tag gryden af varmen og hæld cremen i en skål. Læg derefter husholdningsfilm over cremen, så den rører cremen, for at cremen ikke danner en hinde.

Sæt cremen på køl.

 

Jordbær syltetøj:

Rens jordbærrene og skær dem i mindre stykker.

Kom dem i en gryde med sukker og vaniljesukker.

Kog jordbær, vaniljesukker og sukker uden låg ved høj varme i 3 - 5 minutter under konstant omrøring, indtil sukkeret er helt smeltet, og det tykner.

Til sidst kommes 2 - 3 spsk citronsaft i.

Sæt syltetøj på køl.

 

Borgmestermasse:

Bland alle ingredienser sammen til en ensartet masse.

 

Fastelavnsboller:

Kom dejen ud på et melet bord.

Ælt dejen lidt.

Del dejen i to.

Drys mel oven på den ene klump dej og rul dejen ud til ½ cms tykkelse.

Skær firkanter på ca. 11 x 11 cm.

Afsæt 2 tsk borgmestermasse i midten af hver firkant og tryk den lidt ud.

Afsæt 2 tsk vaniljecreme oven på massen i hver firkant.

Ved hver firkant, læg hvert hjørne ind mod midten, således at du danner en lukket bolle. Er der evt. en åbning, klem dejen let sammen.

Tag bollerne op. Vend dem om og læg dem ned på bageplade med bagepapir med rigeligt luft mellem hver bolle.

Lav samme procedure med den anden klump dej.

Sæt bollerne til hævning med et opvredet viskestykke over dem i 30 – 45 minutter.

Pensl med et sammenpisket æg.

Bag i en forvarmet ovn ved 180 °C i 7 – 8 minutter.

Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af.

 

Jordbærskum:

Pisk piskefløden til skum.

Tilsæt efter smag lidt jordbær syltetøj til flødeskummet og bland.

Kom flødeskummet i en sprøjtepose med en stjernetylle.

 

Færdiggørelse af boller:

Pisk vaniljecremen op med et piskeris.

Skær toppen af en bolle.

Afsæt 1 spsk jordbærsyltetøj på bunden af en bolle.

Afsæt 2 spsk vaniljecreme oven på.

Sprøjt jordbærflødeskum i rosetter rundt om cremen.

Læg toppen tilbage og pynt toppen med en roset flødeskum.

Gentag ved hver bolle.