Tarte Tatin

Tarte Tatin

(La Tarte tatin)

4 - 6 personer

Tarte Tatin er en klassisk fransk tærte af en lækker, sprød dej bund med karamelliserede æbler oven på.

Den har sin oprindelse på Hôtel Tatin i Lamotte-Beuvron, Loir-et-Cher i løbet af 1880erne. Hotellet var ejet af to søstre, Stéphanie og Caroline Tatin.

En fortælling om Tarte Tatin er, at Stéphanie, der havde lidt travlt en dag, var i gang med at karamellisere æbler til en tærte. Da hun kunne dufte, at æblerne var ved at brænde på, forsøgte hun at redde tærten ved at lægge bunden ovenpå og bage den færdig i ovnen. Tærten blev vendt ud og serveret til gæsterne, der elskede denne omvendte tærte, som blev til hotellets signatur ret.

Servér Tarte Tatin med vaniljeis som eftermiddagskage eller en dejlig dessert til dine gæster.


Ingredienser

Tærtedej

225 g hvedemel

1 spsk sukker

1 nip salt

125 g koldt smør skåret i skiver

2 spsk creme fraiche 18 %

 

Fyld

200 g smør

150 g sukker

100 g rørsukker

1 kg skrællede æbler, skåret i tynde både

 

Flormelis til toppen

 

Fremgangsmåde

Tærtedej:

Kom mel, sukker og salt i en skål.

Smuldr smørret i blandingen.

Saml dejen med creme fraiche.

Ælt dejen sammen.

Pak dejen ind i husholdningsfilm og stil i køleskabet.

 

Fyld:

Smelt smør i en Tarte Tatin form eller en høj-sidet tærteform på komfuret.

Tilsæt sukker og kog til karamel.

Tilsæt æblerne og lad dem brune i blandingen.

Skru ned for varmen og karamelliser æblerne i blandingen i ca. 20 minutter.

Fjern formen fra varmen og lad æblerne køle ned.


Tænd for ovnen på 200 °C.

Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud, så den er stor nok til at dække formen.

Læg dejen over æblerne og pres den ned i siderne, så den ligger tæt til.

Bag tærten i ca. 30 minutter eller til dejen er gylden.

Tag tærten ud af ovnen og lad den køle lidt ned.

Tænd for grillen i ovnen.

Vend tærten ud på et ovnfast serveringsfad.

Drys tærten med flormelis.

Kom tærten ind under grillen og lad flormelis karamellisere.

Servér tærten, mens den er varm.