Grøntsagslasagne

Grøntsagslasagne

6 personer

Lasagne stammer fra Napoli og er en lækker pastaret med lag af kødsauce, lasagneplader og bechamel sauce.

Den første gang, opskriften er set, er i en kogebog, Liber de Coqui (Kogebogen) fra først i det 14. århundrede. Dog lignede denne ret kun lidt den ret, vi kender i dag, da den var lavet uden tomater og med kogte lasagneplader, drysset med ost og urter.

Der er mange forskellige versioner af lasagne fra diverse regioner, men den mest kendte version af lasagne, Lasagne al forno, kommer fra Emilia-Romagna regionen.

Vi har valgt at lave en vegetar udgave af Lasagne al forno med dejlige grøntsager, tomat sauce og rigelig bechamel sauce, da man altid løber tør for bechamel sauce.


Ingredienser

Tomat sauce

2 finthakkede løg

3 fede finthakkede hvidløg

Olivenolie til stegning

½ ds. tomatpuré (70 g)

1 ds. hakkede tomater

3 dl vand

2 grøntsags bouillonterninger

¼ dl rødvinseddike

1 tsk paprika

1 tsk oregano

1 tsk basilikum

 

Bechamel sauce

1½ dl rapsolie

7 store spsk hvedemel

1l letmælk

50 g revet parmesan

Revet muskatnød

Salt

Hvid peber

 

Lasagne

150 g champignoner i halve og så i skiver

150 g squash i tern

150 g gulerødder i tern

250 g butternut squash i tern

 

Lasagneplader

150 g revet ost


Fremgangsmåde

Tomat sauce:

Steg løg og hvidløg i olivenolie.

Tilsæt tomatpuré og rør ud i løgene.

Rist tomatpuré af under omrøring.

Tilsæt hakkede tomater og rør rundt.

Tilsæt vand, bouillonterninger og rødvinseddike og rør rundt.

Krydr med salt og peber.

Tilsæt paprika, oregano og basilikum. Rør ud og bring i kog.

Lad gryden simre i 45 minutter eller indtil det tykner.

Tag saucen af varmen.

 

Bechamel sauce:

Kom olie i en gryde og tænd for jævn varme.

Tilsæt hvedemel og rist mel af under omrøring.

Tilsæt letmælk stille og roligt under omrøring. Sørg for, at der ingen klumper er.

Varm op under jævnligt omrøring, indtil saucen tykner.

Smag til med revet muskatnød, salt og hvid peber.

Tilsæt parmesan og rør rundt.

Tag saucen af varmen.

 

Lasagne samles:

Forvarm ovn på 200 °C.

I et fad, fordel bechamelsauce, lasagneplader, tomat sauce og grøntsager.

Gentag processen og slut af med bechamel sauce.

Drys revet ost oven på.

Bag i en forvarmet ovn i 45 minutter.