Croque Madame, Croque Monsieur

Croque Madam, Croque Monsieur


2 personer

Croque madame og Croque monsieur er velkendte sandwich i Frankrig.

Croque monsieur er to stykker brød med skinke og en ostesauce. Croque Madame er toppet med et smilende spejlæg.

Croque monsieur blev opfundet i en fransk café af ejeren Michel Lunarca i 1901. Han var løbet tør for baguette og brugte et surdejsbrød i stedet for. Da en af kunderne spurgte til oprindelsen af skinken, sagde Lunarca: ”C’est la viande de monsieur!” – ”Det er den herres kød!” og refererede formentlig til en lokal slagter. Denne fortælling er en mulig forklaring på, hvordan sandwichen fik navnet.

Disse to sandwich kan nydes til brunch, frokost eller også til aftensmad med en lækker salat til.


Ingredienser

8 skiver brød

1 spsk smør

1 spsk hvedemel

2 dl letmælk

100 g revet emmentaler eller gruyère

1 tsk dijon sennep

Salt

Friskkværnet peber

4 skiver skinke af god kvalitet

Frisk parmesan

4 æg


Fremgangsmåde

Forvarm ovnen på 200 °C.

Smelt smør i en gryde ved middel varme.

Tilsæt mel og rist indtil det samler sig.

Tilsæt mælk lidt efter lidt under grundig omrøring.

Tilsæt revet ost og dijon sennep og rør grundigt rundt, indtil osten er smeltet.

Smag til med salt og friskkværnet peber.

Læg otte skiver brød på en bageplade med bagepapir.

Fordel 1 god spsk sauce på samtlige 8 skiver (Der skal gerne være sauce til overs til at fordele på toppen af brødet).

Læg 1 skive skinke på 4 af brødskiverne.

Læg 1 skive med osten ned ad oven på skinken, så der er 4 sandwich.

Fordel resten af saucen oven på de 4 sandwich.

Kom de 4 sandwich i ovnen og bag i 10 minutter.

Steg 4 spejlæg imens.

Tag de 4 sandwich ud og revet parmesan oven på.

Læg spejlæggene oven på hver sandwich.