Hønseragout med grøntsager i tarteletter

Hønseragout med grøntsager i tarteletter


4 personer

Hønseragout er en variant af mormor-retten Høns i asparges. Ragout kommer fra Frankrig, og betyder ”at genoplive smagen”. Oprindeligt bruger man tilberedt kød, drysset med mel, som man overhælder med bouillon og koge op. På italiensk betyder ”al ragú” kogt i en sauce.

I denne opskrift har jeg valgt at lave en velouté sauce, som er baseret på kyllingefonden.

Kyllingen må gerne stå og simre i lang tid, da det udvikler smag og giver en god fond. Den overskydende fond kan koges ned og gemmes på køl eller frost til senere brug.

Hønseragout kan bruges til tarteletter, tærter og endda som en gryderet til hvide kartofler.


Ingredienser

1800 g kylling/høne

1 dl flydende margarine

1 dl rapsolie

groft salt

frisk kværnet peber

2 hønsebouillon terninger

1 l vand

2 store gulerødder i store tern

2 store persilleroder i store tern

1 lille porre (skæres i 3 stykker)

1 håndfuld frisk timian kviste

1 mellemstort løg i kvarte


Sauce

1 dl rapsolie

4 spsk mel med top

3 dl hønsefond

3 dl mælk

1 dåse asparges

 

Frisk hakket persille til pynt


Fremgangsmåde

Vask og rens kyllingen/hønen for blod og rester af indvolde.

Brun kyllingen godt af i en blanding af flydende margarine og rapsolie (denne blanding kan tåle en højere varme end ren margarine) i en stegegryde og krydr med groft salt og friskkværnet peber under stegningen.

Tilsæt grøntsager, bouillon og timian. Tilsæt vandet så det dækker kødet og grøntsagerne.

Lad kyllingen simre i et par timer.

Tag kyllingen op i en skål og lad køle af. Tag grønsagerne op i en anden skål.

Lad fonden koge, så der reducerer.

Rist mel af i rapsolie. Tilsæt derefter 3 dl af den kogte fond. Rør samtidigt rundt mens du tilsætter fonden. Tilsæt mælk, mens du rører i saucen. Tilsæt væsken fra dåsen med asparges, mens du rører rundt.

Kog saucen godt igennem.

Pil kyllingekødet af benene og findel det. Tilsæt kødet til saucen. Fjern porre og løg fra grøntsagerne og tilsæt saucen. Lad det hele varme op.

Servér med opvarmede tarteletter og frisk hakket persille.