(Risotto ai funghi)
6 personer
Risotto er en klassisk italiensk risret baseret på fond. Det er en dejlig let og cremet ret, der kan serveres som frokostret eller hovedret.
600 g champignoner
2 store løg
3 fed hvidløg
1 porre
500 g rundkornede ris (såsom grødris)
4 l grønsagsfond
1 tsk salt
½ spsk timian (1. gang)
3 spsk citronsaft
3 dl hvidvin
Revet skal af 1 citron
2 spsk timian (2. gang)
125 g smør i tern
200 g parmesan
Tilsæt champignoner i en gryde med olie. Tilsæt salt og ½ spsk timian og rist ved jævn varme. Tilsæt citronsaft og rist videre, indtil champignoner er gyldne. Tag champignoner op med en sigte og sæt til side.
Steg risen i fedt fra champignonerne, indtil risen har absorberet fedtstoffet (fra de bliver glasklare til de bliver helt hvide igen). Tilsæt løg, hvidløg og 2 spsk timian. Steg, indtil løgene er klare. Tilsæt citronskal.
Hæld hvidvin i og varm op ved jævn varme, indtil alkohol er fordampet.
Hæld ¼ - ½ l fond ved og varm op ved jævn varme under omrøring. Når risene har en grød konsistens, hældes igen ¼ - ½ l fond ved og varm op under omrøring igen. Gentag denne proces, indtil al fonden er brugt.
Når risottoen er tyknet og har konsistens som grød, rør de kolde tern af smør i, indtil smør er smeltet.
Rør parmesan i lige inden servering.